ARAM Natura
Producenci

Olej rokitnikowy 100% z rokitnika syberyjskiego Aram Natura 100ml

Olej rokitnikowy z rokitnika syberyjskiego 100% Aram Natura.png
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 21,99 zł 23,50 zł 21.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Olej rokitnikowy Aram Natura jest produkowany z owoców rokitnika syberyjskiego, rosnących na czystych ekologicznie obszarach.

 

Jaki rodzaj oleju z rokitnika można uznać za prawdziwy?



• Zawartość karotenoidów nie mniej niż 180 mg /%;

• Zastosowanie specjalnych odmian hodowlanych rokitnika uprawianych w ekologicznie czystych obszarach;

• Monitorowanie składu przez oficjalne jednostki certyfikujące.

 

Skład oleju rokitnikowego z rokitnika syberyjskiego Aram Natura:

Olej z owoców rokitnika otrzymany metodą ekstrakcji - 100%.

Karotenoidy nie mniej niż 230 mg/100 gr.

 

Olej otrzymywany jest z owoców rokitnika, kwaśnych, ale dojrzałych i soczystych. Ma swój unikalny zestaw kwasów tłuszczowych.

Wśród nich są:

kwas palmitooleinowy (omega-7, 54% kwasów tłuszczowych)

kwas palmitynowy (17-47%),

oleinowy (2-35%)

linolowy (5-16%).

Te proporcje tworzą prawdziwy "eliksir młodości". Kwas Omega-7 wchodzi w skład lipidów skóry, przyspiesza regenerację oraz pomaga w gojeniu się ran. Dlatego olej z rokitnika jest idealny do użytku wewnętrznego, jak też skuteczny składnik dodawany do Twoich kosmetyków.

Charakterystyczną cechą oleju z rokitnika jest obecność w jego składzie dużej liczby karotenoidów. To prekursor witaminy A, znanej z działania przeciwutleniającego.

Zgodnie z zawartością tych substancji olej rokitnika jest niekwestionowanym liderem wśród wszystkich olejów roślinnych. Witamina A syntetyzowana z karotenoidów w ludzkim ciele powoduje:

silne gojenie się ran i działanie przeciwzapalne olejku z rokitnika

odgrywa kluczową rolę w tworzeniu odporności

w procesach wzrostu i produkcji hormonów steroidowych w ludzkim ciele

w funkcjonowaniu narządów wzroku i funkcjonowaniu układu rozrodczego

w procesach naturalnej syntezy kolagenu i keratyny

jest niezbędna do normalnego stanu aparatu wzrokowego, skóry i błon śluzowych

jest „odpowiedzialna” za regulację poziomu cukru we krwi

bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej i szkliwa zębów.

Wysokie jest także stężenie witaminy E w oleju rokitnika. Ta przeciwutleniająca substancja w oleju rokitnika jest 2 razy wyższa niż w oleju z kiełków pszenicy. Witamina E wzmacnia działanie przeciwzapalne, immunostymulujące i gojenia ran witaminy A zawartej w oleju z rokitnika.

Ponadto ta „witamina młodości”:

pomaga utrzymać optymalną równowagę hormonalną i normalne nawilżenie skóry

poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i mięśni

odgrywa bardzo ważną rolę w zapobieganiu przedwczesnego starzenia się ludzkiego ciała.

Z zawartością innego przeciwutleniacza - witaminy C, olej rokitnika prowadzi również, ustępując jedynie olejowi z dzikiej róży. Należy zauważyć, że w oleju rokitnika jest znacznie więcej witaminy C niż w pomarańczach, cytrynach i innych owocach cytrusowych.

Uczestnicząc w syntezie kwasów nukleinowych, metabolizmu węglowodanów i lipidów, o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwalergicznych, witamina C:

odgrywa ważną rolę w tworzeniu krwi

produkcji kolagenu i syntezie hormonów steroidowych

wzmacnia ściany naczyń krwionośnych

ma korzystny wpływ na funkcjonalny stan narządów wzroku

podobnie jak Witaminy A i E zawarte w oleju z rokitnika aktywnie przyczyniają się do wzmocnienia odporności.

Olej rokitnikowy właściwości lecznicze

Olej rokitnikowy, zawiera w swoim składzie bardzo duże ilości flawonoidów (kwercytyny i rutyny), a także beta karotenu. Związki te działają antyoksydacyjnie (chronią komórki przed zmianami nowotworowymi). Flawonoidy wszechstronnie wpływają także na układ krwionośny,np. wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych.

Bardzo popularne są czopki z rokitnika, możemy je przygotować domowym sposobem nasączając waciki kosmetyczne olejem rokitnikowym.

 

Ze względu na szeroki zakres użytecznych właściwości (immunomodulowanie, gojenie się ran, działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, żółciopędne, przeciwbólowe, onkochronne itp.), olej rokitnika bogaty w naturalne przeciwutleniacze i minerały był używany przez wiele stuleci w różnych zastosowaniach leczniczych i zapobiegawczych.

 

Korzyści z oleju rokitnika w chorobach układu pokarmowego

Przy regularnym stosowaniu wewnętrznym:

aktywuje zewnątrzwydzielniczą funkcję trzustki

poprawia trawienie

reguluje wydzielanie soku żołądkowego

poprawia funkcję ewakuacji jelitowej

znacznie poprawia metabolizm lipidów w wątrobie

pomaga przywrócić hepatocyty zniszczone przez alkohol lub toksyny, zapobiegając rozwojowi stłuszczenia wątroby.

Ponadto olej z rokitnika ma działanie otaczające i lecznicze w przypadku erozyjno-wrzodziejących zmian błon śluzowych przełyku, żołądka i jelit oraz zapobiega rozwojowi procesów zapalnych w układzie pokarmowym.

W związku z powyższym działaniem olej z rokitnika jest od dawna i tradycyjnie stosowany w kompleksowym leczeniu chorób, takich jak:

zapalenie przełyku

zapalenie żołądka i dwunastnicy

zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości (nadkwaśne zapalenie żołądka)

wrzody żołądka i dwunastnicy

przewlekłe zapalenie jelita grubego

zapalenie jelit, wrzodziejące zapalenie jelita grubego

włączany do diety w celu zapobiegania kamicy żółciowej i stłuszczenia wątroby.

 

Zastosowanie oleju rokitnika w chorobach i urazach skóry

Bogaty w substancje, które mają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i gojące się rany (witaminy A, E, C, garbniki, magnez, flawonoidy, fitosterole, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe) olej rokitnikowy znacznie poprawia procesy nabłonka w różnych chorobach skóry:

zapalenie skóry

zapalenie warg

trądzik

neurodermit

łupież lub łupież pstry

gruźlica skóry

wyprysk

ropne zapalenie skóry

czyraki

urazy skóry.

Jest skuteczny w leczeniu oparzeń słonecznych i poparzeń popromiennych, odmrożeń, skaleczeń i pęknięć skóry oraz trudnych do wyleczenia ran.

Co więcej, zewnętrzne zastosowanie olejku z rokitnika zapewnia wysoką jakość gojenia się skóry bez tworzenia się na nim szorstkich blizn lub blizn.

 

Olej z rokitnika jest skutecznym narzędziem w leczeniu chorób kobiecych narządów płciowych.

Posiadający właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, o wyraźnym działaniu gojącym rany, olej z rokitnika jest często stosowany w ginekologii do leczenia różnych chorób żeńskich narządów płciowych (zwłaszcza pochwowych z olejem z rokitnika (w postaci tamponów zwilżonych olejem z rokitnika), stosowanych w leczeniu erozji szyjki macicy, zapalenia szyjki macicy zapalenie jelita grubego (w tym rzęsistki), zapalenie błony śluzowej macicy, zapalenie pochwy i urazowe uszkodzenia błony śluzowej pochwy.

 

Zastosowanie oleju rokitnika jako części profilaktyki i kompleksowego leczenia chorób aparatu wzrokowego.

Olej z rokitnika jest bardzo bogaty w substancje niezbędne do pełnego funkcjonowania narządów wzroku (wśród takich substancji są karotenoidy, witaminy E i C, witaminy B, magnez, krzem, mangan itp.).

Karotenoidy, które są częścią oleju rokitnika (które są przekształcane w witaminę A w ludzkim ciele), odgrywają ważną rolę w syntezie wizualnych pigmentów siatkówki, a także znacznie zmniejszają ryzyko rozwoju różnych chorób rogówki i błony śluzowej oka.

Witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nerwu wzrokowego i siatkówki, pomagają zapobiegać zmętnieniu soczewki i odgrywają rolę w zmniejszaniu ciśnienia wewnątrzgałkowego.

Witamina C i flawonoidy zawarte w oleju z rokitnika pomagają poprawić krążenie krwi w różnych częściach oka, zmniejszają ciśnienie śródgałkowe, a w połączeniu z witaminami A i E zawartymi w oleju z rokitnika, aktywnie hamują rozwój procesów zapalnych w narządach wzroku i chronią tkanki oka przed destrukcyjnym atakiem wolnych rodników .

Dlatego olej z rokitnika w postaci kropli lub jako część maści do oczu jest często stosowany w leczeniu oparzeń i urazów oczu, zapalenia powiek, zapalenia spojówek, jaglicy, zapalenia rogówki, uszkodzenia promieniowaniem oczu.

Do zapobiegania chorobom okulistycznym, takim jak zaćma, jaskra, retinopatia cukrzycowa, zwyrodnienie plamki żółtej, regularne wewnętrzne

Jak stosować olej z rokitnika?

W przypadku zapalenia przełyku zaleca się stosowanie oleju z rokitnika 3 razy dziennie, 1 łyżeczkę.

W przypadku zapalenia żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy olej z rokitnika należy przyjmować 1 łyżeczkę 20 minut przed jedzeniem. Powinno się go przyjmować 21-28 dni.

Przy zwiększonej kwasowości soku żołądkowego olej z rokitnika należy zmyć alkaliczną niegazowaną wodą mineralną.

W przypadku oparzeń 1-2 stopnia, urazów skóry spowodowanych promieniowaniem, odmrożeń, odleżyn, ciężko gojących się ran, owrzodzeń troficznych, czyraków, przetok i innych urazów i chorób dermatologicznych, olej z rokitnika pipetą nakładamy na wcześniej oczyszczoną i umytą skórę, a następnie nakładamy na nią bandaż z gazy, który zmienia się co drugi dzień.

W przypadku zapalenia warg (pęknięcia w kącikach ust, zapalenie czerwonej granicy i błony śluzowej warg) smarujemy uszkodzony obszar wargi olejem z rokitnika.

W ostrym i przewlekłym zapaleniu zatok zaleca się wstrzykiwanie 5 ml sterylnego oleju rokitnika do zatoki szczękowej codziennie 2 razy dziennie.

W przypadku zapalenia migdałków, zapalenia gardła, zapalenia krtani konieczne jest smarowanie błon śluzowych migdałków lub gardła olejem z rokitnika przez 7-8 dni dziennie, 2 razy dziennie, a także codzienne 15-minutowe inhalacje z użyciem oleju z rokitnika.

W przypadku chorób dziąseł (zapalenie dziąseł, zapalenie przyzębia, choroba przyzębia) przebieg aplikacji olejem z rokitnika na dotknięte obszary dziąseł przyniesie wymierne korzyści (przy takim zastosowaniu na dotknięty obszar dziąseł nakłada się skręcone sznurki z waty na 12-15 minut, bogato nasączone olejem rokitnika).

W przypadku hemoroidów i innych chorób proktologicznych zaleca się wprowadzenie do odbytu czopków z olejem z rokitnika (po wstępnym wypróżnieniu) (przebieg leczenia - 2 tygodnie).

Podczas leczenia takich chorób można również stosować kompresy zewnętrzne w postaci gazy nasączonej olejem rokitnika zwyczajnego (kompresy należy nakładać co najmniej 3-4 razy dziennie, czas trwania kompresu powinien wynosić co najmniej 1 godzinę).

Zaleca się łączenie zewnętrznego stosowania oleju rokitnika z jego wewnętrznym zastosowaniem (1 łyżeczka dziennie).

 

Zastosowanie oleju rokitnika w kosmetologii:

Wysokie stężenie w oleju rokitnika substancji, które korzystnie wpływają na kondycję skóry, paznokci i włosów, determinuje różnorodne zastosowanie tego przydatnego, naturalnego produktu w kosmetologii.

Wnikając głęboko w naskórek i skórę właściwą, poprawia metabolizm i mikrokrążenie w tłuszczu podskórnym, promując odżywianie, zmiękczając skórę, a także chroni skórę przed wysuszeniem i złuszczaniem (mono- i wielonienasycone kwasy i witamina E zawarte w oleju z rokitnika niezawodnie chronią skórę przed utratą wody)

Przywraca skórze równowagę lipidową i kwasowo-zasadową

Poprawia jędrność i elastyczność skóry, eliminuje zmarszczki starcze i mimiczne (witaminy A, C i krzem, które są częścią oleju z rokitnika, stymulują naturalną syntezę kolagenu, który odpowiada za jędrność i elastyczność skóry).

Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry związanemu z nierównowagą hormonalną związaną z wiekiem

Skutecznie i szybko regeneruje skórę uszkodzoną przez słońce lub oparzenia chemiczne

Zapobiega stanom zapalnym skóry i pomaga wyeliminować trądzik (olej rokitnikowy jest bogaty w substancje, które działają bakteriobójczo, przeciwzapalnie i antyseptycznie na skórę)

Poprawia kondycję włosów i skóry głowy (olej z rokitnika wzmacnia meszki włosowe, zapobiega wypadaniu włosów z łojotokiem, stymuluje wzrost włosów, nadając im blask i jedwabistość)

Olej z rokitnika, jest często stosowany zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i kosmetologii domowej do wzbogacania produkty do pielęgnacji skóry i włosów, a także jest stosowany w:

Różne maski i kremy do pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, zgrubiałej, dojrzałej, starzejącej się, tłustej i problematycznej 

Kosmetyki po opalaniu
Pomadki
Maski do pielęgnacji włosów
Produkty do aromaterapii
Olejki do masażu

Olej z rokitnika, wzbogacony witaminami i minerałami, jest również skutecznym narzędziem wzmacniającym i odżywczym do rzęs oraz pielęgnującym łamliwe i zniszczone paznokcie.

Dziś na półkach sklepów jest wiele marek tego produktu, ale nie wszystkie mają rzeczywisty efekt.

Jakość i odpowiednio skuteczność oleju z rokitnika całkowicie zależy od trzech ważnych punktów: lokalizacji krzaka, zawartości karotenoidów (głównego aktywnego składnika), a także metody ekstrakcji oleju z owoców.


Nigdy preparat o niskiej zawartości karotenoidów z miernych surowców nie będzie miał skuteczności prawdziwego oleju z rokitnika pozyskiwanego z wysokiej jakości dojrzałego rokitnika.

Kup w zestawie taniej

Olej rokitnikowy z rokitnika syberyjskiego

Inne produkty z rokitnikiem w ofercie

Artykuły na blogu o rokitniku

 

Dane techniczne

Pojemność 100ml

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium