ARAM Natura
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Rokitnik od starożytności do teraz

Olej rokitnikowy

 

Historia stosowania rokitnika i oleju rokitnikowego

Owocowa i ozdobna roślina rokitnika, tradycyjnie uprawiana na Syberii i Pamirze, szeroko stosowana w Europie jako żywopłot i ochrona stoków brzegów rzeki przed erozją, od dawna słynie z użytecznych jasnopomarańczowych jagód używanych do sporządzania naparów, likierów, dżemów , marmolady i rokitnikowego oleju, wyjątkowego ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Lecznicze właściwości owoców rokitnika i wytwarzanego z nich oleju rokitnika odkryto w czasach starożytnych.

Pierwsza wzmianka o cudownej mocy jagód rokitnika pochodzi z XI wieku p. n. e. na ścieżkach starożytnych tybetańskich i starożytnych greckich uzdrowicieli. Hipokrates w swoich pracach naukowych szczegółowo opisał korzystny wpływ owoców rokitnika w leczeniu chorób żołądka. Wojownicy starożytnego Rzymu i starożytnego Egiptu często używali jagód rokitnika, aby leczyć rany otrzymane podczas kampanii wojskowych, a Awicenna zalecał stosowanie oleju z rokitnika w leczeniu oparzeń. W starożytnej Grecji, przed zawodami olimpijskimi, owocami rokitnika karmiono konie, aby zwiększyć ich wytrzymałość, a także nadać sierści połysk i jedwabistość.

Narody słowiańskie od dawna są świadome leczniczej mocy jagód i oleju rokitnika. Podczas swoich podróży po Bułgarii i Morawach, twórca pisma cyrylicy, Cyryl, często stosował olej roślinny pozyskiwany z owoców rokitnika w leczeniu miejscowych mieszkańców. Smaczne owoce rokitnika podawano także na stole carów rosyjskich (może dlatego do dziś rokitnika nazywa się „jagodą królewską”). Co więcej, wyprawy na stepy Orenburga, nad brzegiem Donu i Dunaju były specjalnie przygotowane do zbierania tych jagód, cennych z punktu widzenia ich zdrowia. W tamtych czasach rosyjscy żeglarze i miejscowa ludność syberyjskich wiosek zjadali owoce rokitnika, by leczyć krwawiące dziąsła i zapobiegać niedoborowi witamin. W XVII wieku, gdy Jermak podbił Syberię, rosyjscy Kozacy, używając jagód rokitnika, wzmocnili swoje zdrowie i odzyskali siłę, a także przygotowali olej z rokitnika z kwaśnych jasnopomarańczowych owoców w rosyjskim piecu, który był następnie stosowany w leczeniu trudno gojących się wrzodów i ran.

O specyficznym smaku i zapachu olej rokitnika powstaje z miąższu owoców rokitnika (jagody rokitnika zawierają średnio 3–10% cennego tłuszczu roślinnego). Pomarańczowo-czerwonawy kolor oleju rokitnika wynika z wysokiego stężenia karotenoidów (prekursorów witaminy A) w tym produkcie roślinnym.

Warto zauważyć, że w rosyjskiej oficjalnej medycynie olej z rokitnika zyskał największą popularność na początku lat 70. XX wieku. Od tego czasu ten najbardziej użyteczny produkt roślinny jest szeroko stosowany nie tylko w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom, ale także z powodzeniem stosowany w kosmetologii domowej.

 Produkty w naszym sklepie z rokitnikiem

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry

Szablon: GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl